Sahara håller européer varma

Man forskar ständigt på nya metoder att kunna få fram naturvänlig energi och ett av de absolut viktigaste och renaste sätten har länge varit solenergi. Man kan ladda batterier, värma hem och vatten, lysa upp gator och torg med solenergi och det har länge gjorts olika experiment om detta.

Det stora problemet med solenergi är dock källan själv: solen. Eftersom många länder i Europa, inte minst Sverige, inte har tillräckligt många soltimmar om året kan det vara svårt att förlita sig på denna energikälla.

Nu har dock forskare börjat undersöka huruvida man skulle kunna använda den stora Saharaöknen till detta ändamål. Enligt KTHs artikel om Saharas möjligheter är denna afrikanska öken en av de soligaste i världen. Hela 4300 timmar om året av den totalt möjliga summan 4450 timmar skiner solen här, vilket gör att man skulle kunna nyttja denna fantastiska källa. Problemet är huvudsakligen hur man skall transportera energin till vår kontinent men det börjar se ut som att det är möjligt genom ett fiffigt system av kablar.

mts_schema