Byt elbolag för miljöns skull

Idag oroar sig många för klimatet och försöker göra sitt bästa för att skona det. Något man emellertid ofta glömmer är att se över sitt elavtal, något som faktiskt kan göra stor skillnad för din klimatpåverkan. I den här texten berättar vi om hur du gör för att byta elbolag och vilka vinster som finns med att göra det.

Många elleverantörer satsar på klimatsmart el

Idag är det faktiskt enklare än någonsin att hitta ett bolag som kan erbjuda dig klimatsmart energi. Väljer du till exempel att byta elbolag till Göta Energi ger de dig möjligheten att teckna ett elavtal som är märkt med bra miljöval. Då får du din el från förnybara källor såsom vind, vatten och sol.

Det är dessutom väldigt enkelt att byta till Göta Energi eftersom de sköter allt pappersarbete åt dig.

Så byter du elavtal

Kanske drar du dig för att byta elbolag och avtal eftersom du tror att det ska vara svårt och krångligt. Tänk då på att bolagen blir väldigt glada över att få dig som kund, något som gör att de flesta sköter det administrativa åt dig. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att byta bolag. Det kan dock vara bra att skjuta in en liten varning. Idag finns nämligen många skojare på marknaden, så byt inte till första bästa bolag som ringer upp dig. Risken finns att du blir lurad och får ett dyrt avtal som inte alls passar dig. Sätt dig istället ned i lugn och ro och jämför olika typer av avtal så att du får ett som passar dig perfekt.

Därför ska du byta elbolag

Det finns massor att tjäna på att byta elbolag och skaffa dig ett bättre avtal. Dels så värnar du om klimatet när du väljer klimatsmart el, och dels kan du tjäna pengar på att årligen se över ditt elavtal. Det är vanligt att man idag struntar i att byta avtal och fortsätter med det man alltid haft, trots att det är ofördelaktigt. Ta dig därför lite tid och se över vad din elleverantör egentligen erbjuder. Risken är stor att du idag inte har ditt elavtal hos ett bolag som passar dig och dina behov.

Tänk på att spara på elen

Förutom att byta elbolag till ett som erbjuder klimatsmart el kan du själv göra mycket för klimatet genom att spara på energiförbrukningen hemma. Se till exempel till att alltid släcka lamporna i rum du inte vistas i och välj energisnåla ljuskällor. Har du elvärme hemma kan det vara bra att sänka temperaturen med någon grad. Se också till att fönstren är tillräckligt tätade och inte läcker värme. När du ska tvätta är det viktigt att du fyller hela maskinen, detsamma gäller diskmaskinen. Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att spara energi hemma. Om du gör ett tillräckligt bra jobb finns det faktiskt massor av pengar att tjäna bara genom att se över ditt eget användande av el.

mts_schema