Sverige – ett ledande återvinningsland

Sverige må vara ett ganska litet land när det kommer till befolkning men trots det kommer det en hel del bra idéer, kulturella och ekonomiska influenser liksom innovationer härifrån som påverkar resten av världen. Många runt om på jordklotet vet knappt var landet ligger men när de hör ABBA, ser en Saab eller Volvo eller tittar på gamla tennismatcher med Björn Borg så nickar de igenkännande.

Idag är Sverige i fronten inom ett helt annat område: återvinning. Som ett av världens ledande länder när det kommer till återvinning av många olika material, kan svenskarna vara stolta över att både individuellt vara duktiga på att sopsortera och hålla igen med vatten men också ha många företag som följer just den linjen.

Inom flera återvinningsområden återvinner svenskar idag hela 100% av det de konsumerar och använder. Det finns flera olika sätt att återvinna och här följer några exempel på detta.

Papper

Ett av de första materialen att börja återvinnas i Sverige var papper och idag är tidningsåtervinning och sopsortering ett av de naturligaste och vanligast sätten för privata hushåll att hjälpa till med detta. I alla hus, skolor och på arbetsplatser har man speciella papperskorgar för ändamålet och det kör runt lastbilar vars enda uppgift är att samla in pappersprodukter. Dessa görs sedan om till pappersmassa och nya produkter framställs, som tidningar, kartonger, toalettpapper och allt annat man kan tänka sig som består av materialet.

Plast

Det tar oerhört många år för plast att brytas ner i naturen och det gör detta material till ett av de absolut viktigaste att återvinna. Som om det inte var nog med det så förväxlar många havsdjur, som valar, sälar och sköldpaddor, plastpåsar med maneter och avlider efter att ha fyllt sina magar med plast istället. I Sveriges städer och byar finns idag både sopupphämtning för plastprodukter men också speciella avlämningsplatser, som stora behållare och livsmedelsbutiker som ger pant för återlämnade plastflaskor.

Mat

Även om mat kanske inte är speciellt farligt för naturen i sig eftersom den är organisk och förvinner av sig självt om man lämnar den i naturen, konsumeras så stora mängder i landet att den naturliga processen inte hänger med. Därför är det viktigt att matprodukter återvinns och det gör man framför allt med hjälp av komposter. Det finns många hushåll, skolor och företag som driver egna komposter med det finns också möjligheter att lämna sina rester till speciella statliga komposter där man sedan gör om allt till gödsel och ibland till och med till bränsle.

Mediciner

Mediciner består till största delen av kemikalier, mineraler och olika ämnen som i stora mängder kan vara extremt giftiga. Det är därför mycket viktigt att man inte slänger sina gamla huvudvärkstabletter eller den kvarblivna hostmedicinen i soporna eftersom de kan förgifta mark, skogar och vattendrag på samma sätt som till exempel batterier.

mts_schema