Den japanska plastrevolutionen

Svenskar må vara oerhört duktiga på att återvinna sina produkter men tack och lov är inte Sverige det enda landet i världen som är ledande i denna fråga. Tar man sig över till andra sidan jordklotet är Japan ett av världens duktigaste länder på återvinning. Framför allt när det kommer till plast har man uppnått 77 %, vilket är ett föredömligt exempel för både andra asiatiska länder men även på en global nivå.

Den stora satsningen på att återvinna plast började för tjugo år sedan, år 1997, då den japanska regeringen gick in för att få bukt med det alltmer växande plastberget. Man införde en lag där man både som individ och företag nu blev tvungen att sopsortera plast och denna lagstiftning gjorde, med facit i handen, susen!

Till en början handlade denna sopsortering framför allt om plastpåsar från livsmedelsbutiker och plastflaskor med läsk eller vatten, men idag har det utökats till plastlådor, plastlock liksom andra föremål tillverkade av detta material.

Idag använder man sig av två olika sorters återvinning när det kommer till plast. Ungefär en tredjedel genomgår en ren återvinning där man helt enkelt återanvänder produkterna till nya förpackningar. Med andra ord används en gammal plastflaska till att göra en ny plastflaska, ett plastlock till ett nytt plastlock men också omvandlar dem till andra material som textiler, kontorsprodukter, fotopapper och så vidare. Två tredjedelar genomgår däremot en helt annan form av återvinning som kallas för värmeåtervinning, där de återlämnade plastprodukterna hettas upp till en viss temperatur som tillåter utvinning av vissa kemikalier som man kan använda till annat. Själva brännandet tillåter dessutom att man utvinner energi från de gamla plastprodukterna.

Med sina 77 % återvinning av plast ligger Japan på en dubbelt så hög nivå som Storbritannien och det bör britterna ta som en liten knäpp på näsan. Ännu värre ligger det till i USA där man beräknas återvinna endast 20 % av sin plast, vilket är en skrämmande tanke eftersom det är ett mycket större land både i areal och befolkningsnivå.

Man skall nu satsa extra mycket på plastflaskor av typen PET, även om man redan ligger på 76 % återvinning av dessa. I Europa återvinns endast 48 % av PET flaskorna och i USA ynka 26 %. Förhoppningsvis kommer Japan att inspirera världens länder och befolkningar till att göra mer för plaståtervinning eftersom den är viktig för planetens alla invånare.

mts_schema