Klimatförändringar och den globala uppvärmningen drabbar människor, djur och natur på många olika sätt jorden runt. Även vinindustrin påverkas rejält av den ökande värmen och kraftiga väderomslag. Vinproduktion är mycket känsligt för klimatet. Stigande temperaturer, långvarig torka skogsbränder, oväder, hagelstormar och översvämningar kan på sikt innebära slutet för några av våra mest populära vingårdar.
I England och på andra svalare breddgrader har vinodlare däremot upplevt att väderförändringarna gynnar dem, då förutsättningarna för att odla vin har förändrats till det bättre. Men i de flesta områden där det produceras vin idag upplever man stora bekymmer. För vinodlare jorden runt väntar en tuff framtid om man inte anpassar sig till de rådande förutsättningarna. Många har fått sina skördar förstörda och tvingas flytta vinfält till nya områden med lägre temperaturer, eller pressas att skörda sina druvor allt tidigare.
Vinodlare behöver ligga steget före genom att planera sin produktion och välja druvsorter som passar för klimatet även på lite längre sikt. Det finns ett stort antal mindre odlade druvor som till exempel klarar av torka bättre. Detta kan innebära att en druva som odlats i ett distrikt sedan generationer tillbaka inte längre klarar av de ökande temperaturerna och att vinodlaren tvingas byta ut sin produktion till nya sorters druvor.
Medvetenheten inom vinindustrin kring hur den globala uppvärmningen och det rådande klimatet påverkar odlingarna är stor. Klimatförändringarna är ytterst påtagliga och man ser tydligt hur det påverkar skördarna varje år. De klimatförändringar vi människor orsakar har stor inverkan och riskerar minskad vinproduktion med en lägre kvalitet eller odlingar som inte går att använda i produktion. Faktum är att vin som odlas i för höga temperaturer dessutom får en annan kemisk uppbyggnad och tappar i doft och smak.
Dessa förändringar innebär stora utmaningar för vinindustrin och påverkar vilka druvor som kan odlas och vilka viner som vi i slutändan kan se i butiken. Som det ser ut idag kan populära vinländer i framtiden ersättas av andra områden och vi kan inte vara säkra på att kunna köpa vin från klassiska vindistrikt som Bourgogne eller beställa hem en riktigt bra Amarone hos xwine i framtiden.
Men det som bör oroa oss mest är naturligtvis inte huruvida vårt favoritvin kommer fortsätta produceras eller ej. Att vinproducenterna får allt svårare att ta fram fina skördar är en god indikator på var vi är på väg globalt och att hotet från klimatförändringarna som vi kan se över hela världen är stort och behöver tas på allvar.