Återvinn värmeljus på rätt sätt

Svenskar är stora konsumenter av värmeljus, vilket inte är konstigt med tanke på det mörker som omger oss större delen av året. Vi tycker helt enkelt om att ha det mysigt omkring oss, och särskilt kring juletider skjuter värmeljusförbrukningen i höjden. Därför är det viktigt att man kommer ihåg att återvinna de små metallkopparna som blir kvar av ljuset när det har brunnit ut, för att minska belastningen på miljön.

Något som är viktigt att komma ihåg är till exempel att pilla bort vekeshållaren från botten av metallkoppen. Denna lilla runda metallbit är av järn, till skillnad från resten av koppen som är av aluminium. När värmeljusen ska återvinnas separeras järnet från aluminiumet med hjälp av en magnet, och om järnbiten fortfarande är fastlimmad då följer hela aluminiumkoppen med. När man sedan smälter järnet gör man det i en så hög temperatur att aluminiumet förbränns, vilket betyder att det inte kan återvinnas och att man har källsorterat värmeljuset i onödan.

Det kan också vara bra att vara medveten om att värmeljus inte längre räknas som förpackning, vilket betyder att Förpacknings- och Tidningsinsamlingen får bekosta återvinningskostnaden för ljusen (istället för producenterna, så som det var tidigare). Egentligen ska man därför sortera värmeljusen på en bemannad återvinningsstation. Detta är det dock få som ens är medvetna om, och om man har kastat sina värmeljusbehållare med konservburkar och andra metallförpackningar fram tills nu ska man inte förtvivla – värmeljusen har fortfarande återvunnits, det har bara inneburit en större kostnad för FTI, och därmed för konsumenterna i slutänden.

Om du under den ljusa årstiden vill slappna av i din trädgård och njuta av insatsen du har gjort för miljön under vinterhalvåret, ska du gå in på Furniturebox.se, där du bland annat kan köpa en skön hammock, som passar utmärkt för lata sommardagar.

mts_schema