Glöm inte att återvinna batterierna

Så som Electric Banana Band sjunger: ”I allt som rör sig, lyser eller låter finns ett batteri som ska lämnas åter”. Det kan trots dessa visa ord vara svårt att komma ihåg att man måste återvinna batterier på rätt sätt. Här tänkte vi påminna om varför det är viktigt, och förklara vilka batterier som ska återvinnas på vilket sätt.

Det finns flera anledningar till att det är viktigt att återvinna batterier. En av dem är helt enkelt att batterier innehåller metall som kan återanvändas, vilket betyder att man sparar på jordens resurser. En annan är att batterier ofta innehåller ämnen som är farliga för både människa och natur, som kvicksilver, kadmium och bly.

De batterier som är lättast att komma ihåg att återvinna är den typ av batterier som man själv måste byta ut regelbundet, till exempel AA-batterier och AAA-batterier. De används i allt från ficklampor till fjärrkontroller och datamöss, och i de flesta hem finns en liten hög med redan använda batterier som man regelbundet måste göra sig av med. När det är dags att göra det ska man lämna sådana batterier i en batteriholk. Dessa finns på flera olika ställen. Vissa bostadsrättsföreningar har till exempel en batteriholk i sina soprum, och de finns även på större återvinningscentraler. Holken är lätt att se och känna igen, då den är röd, och vanligtvis i samma storlek som en postlåda eller lite mindre.

Batterier som kan vara svårare att komma ihåg är de som är inbyggda i annan elektronik. Det kan handla om allt från datorer och mobiler till eltandborstar och sexleksaker. Om man föredrar att slippa tänka på batterier så mycket som möjligt ska man gå in på Vuxen.se, där man bland annat kan hitta sexleksaker utan batterier. Man kommer dock sannolikt inte ifrån att äga en dator och en mobiltelefon, och dessa innehåller litiumjonbatterier. Sådana elprodukter måste därför lämnas till kommunens återvinningscentral som elavfall, där de kan tas om hand på rätt sätt. Detsamma gäller bilbatterier. Övriga batterier som väger mer än tre kilo ska dock varken lämnas till återvinningscentralen eller i en batteriholk, utan till särskilda insamlingar av farligt avfall som brukar vara mobila och då och då köra ut till olika bostadsområden.

Det är faktiskt batteriproducentens ansvar att se till att de batterier som säljs samlas in och återvinns efter att de har använts. Detta ansvar uppfyller de genom att förse varje kommun med system för att hantera batteriinsamlingen och återvinningen. I slutänden är det dock inte mycket producenterna kan göra, utan det är upp till varje enskild person att ta ansvar och återvinna eller sortera de batterier som de själva gör av med. Genom att återvinna miljöfarligt avfall som batterier gör man både sig själv och naturen en tjänst.

mts_schema