Miljömärkning för att hjälpa vår jord

Ibland kan det kännas lite svårt att veta vilka val man skall göra för att de skall vara så miljövänliga som möjligt. Skall man använda det ena eller det andra diskmedlet, vilka företag förpackar sina produkter miljövänligast och vad bör man tänka på när det är dags att skaffa bil?

Det finns vissa små hjälpmedel för detta som gör vardagen lite lättare och dessa kallas för miljömärkningar och består av ett antal symboler som man sätter på produkters etiketter för att markera att de är ett bättre val för miljön. Ett bra exempel på detta är den lilla överstrukna delfin som man kan hitta på vissa tonfiskförpackningar som intygar att man använt fiskemetoder som inte är farliga för delfiner.

Andra kända miljömärkningar är det så kallade EU-lövet som är ett litet vitt löv bestående av stjärnor mot en grön bakgrund. Symbolen, som ger associationer till EU flaggan, betyder att de matvaror man köper framställts med ekovänliga odlingsmetoder till åtminstone 80 %.

För kontor och datamiljö finns det också ett antal så kallade TCO märkningar som garanterar olika saker som låg strålning, mindre energikonsumtion och miljövänliga tillverkningsmetoder. Så håll utkik efter miljömarkeringar för bästa möjliga alternativ!

mts_schema