Påverkar en blogg klimatet?

De flesta av oss vill leva ett mer klimatsmart liv och försöker på olika sätt att lägga om vår livsstil. Då kan ju bloggandet uppfattas som ett klimatsmart nöje. Det enda du gör är att skriva på din dator eller mobil medan du sitter på en stol eller i en skön soffa. Eller?

Klimatet

Vi kan läsa om klimatförändringarna varje dag i media. Reportage efter reportage om hur glaciärer smälter, katastrofala stormar och om hur människor på olika sätt påverkas av att vårt globala klimat förändrats. Det genomförs demonstrationer, samtidigt som de flesta av oss inte heller vill leva utan vare sig elektricitet, nya kläder eller möjligheten att kunna förflytta oss. Det är många av oss som gärna drömmer oss bort från verkligheten genom att se en serie på Netflix, läsa favoritbloggarna eller ha något slags Youtubemaraton. Internet, dator och mobiler är ju en lika naturlig del av vårt liv som att äta lunch eller ha ett fräscht badrum. Om du förresten behöver inreda eller bygga om ditt badrum har Buildor.se allt som du behöver online. Och att sitta hemma, och alltså inte ha förflyttat sig med bil eller flyg, kan då kännas väldigt klimatsmart. Vad många inte vet är att faktiskt internet också påverkar klimatet.

Internet

För att skriva en blogg behöver vi använda internet. För att internet ska fungera behöver vi, förutom själva en surfplatta, mobil eller dator, också ström. Vidare behövs det servrar för att internet ska fungera, både för att lagra data och som knutpunkter som datan åker igenom. Internet är faktiskt en större klimatbov än flyget. Den största boven är streaming.

Bloggen

Om du har en blogg och vill vara mer klimatsmart finns det några saker som du kan göra för att vara en klimatvän. För det första bör du använda grön el. Om du använder grön el så kommer just din internetkonsumtion, ditt bloggande och det du gör vid datorn i ditt hem, att påverka miljön mycket mindre.

För det andra kan du blogga om klimatet och ge goda klimatråd. Om du har en modeblogg kan du börja köpa mer ekologiskt mode och berätta om bra ekologiska märken. Du kan också visa hur man kan köpa snygga kläder på second hand. Om du har en teknikblogg kan du leta upp bra teknik som påverkar klimatet mindre. Då hjälper du dina läsare att också vara klimatsmarta och vårda vår planet.

Klimattips

Streaming kräver mycket data och därmed också mycket elektricitet. Det är både själva datan och elektriciteten som är problemet. Genom att välja en joggingtur istället för en Netflix-timme, så är du både snäll mot din hälsa och mot klimatet. Allt som finns på nätet lagras någonstans, i stora servrar som behöver kylas ner. Ett tips är att slänga mejl och annat som bara ligger och drar “data” – även det hjälper klimatet.

mts_schema